Portofoliu de clienti

Principalii clienti si ansamblurile rezidentiale


SC Atlantic Residence SRL - Santier Sisesti

SC Chryd Engineering SRL - Santierele Sema Parc si Dambovicioara

SC Petrol & Construct Specialist SRL - Santier Danubiana

SC Sof Construct Team SRL - Santierele Ornamentului si Gura Siriului

SC Orfeas Grup SRL - Santierele Doliei, Patinoarului si Drumetului

SC Aiva Duct Direct SRL - Santierul Oxigenului

SC Tufan Grup Construct SRL - Santierele Chiciurei si Emanoil Buteica

Imagini de pe santierele partenerilor si colaboratorilor nostri

Cele mai des întâlnite materiale de construcții sunt betonul și oțelul carbon, denumit popular și fier. Compunerea celor două dă naștere betonului-armat și sunt, din punct de vedere tehnic, în egală măsură importante pentru acest produs, fierul având rolul de a prelua forțele de încovoiere, iar betonul pe cele de compresiune.

Din punct de vedere economic însă, la execuția structurilor din beton armat, respectiv cadre (stâlpi, grinzi), recipiente (rezervoare, bazine), plăci (radiere, planșee), fundații (continuue, cuzineți) etc., componența cu cea mai mare pondere în alcătuirea prețului este în general fierul. Astfel, trebuie avut în vedere necesarul de beton şi fier, iar în ceea ce priveşte fierul, de cele mai multe ori se optează pentru un fier fasonat ieftin.

Necesarul de fier fasonat


Pentru a verifica afirmația de mai sus, considerăm un raport mediu fier-beton de 100 kg la metrul cub. Dacă luăm ca exemplu unul dintre cele mai utilizate tipuri de beton, și anume C16/20 (B250/Bc20), cu un preț mediu pe piața românească cuprins între 180 și 190 lei pe metrul cub și ținând cont că un kilogram de fier costă în medie undeva între 2,1 și 2,8 lei, atunci putem spune că repartiția costurilor de material în cadrul unei construcții din beton armat ar fi de aproximativ 45% beton și 55% fier. De aceea trebuie acordată o deosebită atenție prețului fierului și costurilor de fasonare pentru punerea în operă.

Dezavantaje fier fasonat ieftin


În spatele unui fier fasonat ieftin se poate ascunde o calitate proastă a produsului. Sigur că, orice furnizor care se respectă va livra fierul cu acte care să ateste proveniența și calitatea lui, la fel cum și orice constructor care se respectă va solicita aceste acte, însă simplă existenţă a unor documente de calitate s-ar putea să nu fie suficientă pentru acceptarea fierului în șantier. În acest sens, există organe de control capabile să interpreteze documentele de proveniența și să monitorizeze modul în care fierul este fasonat și pus în operă, astfel încât să fie respectate condițiile impuse de caietele de sarcini.

Cum stabilim un fier fasonat ieftin

Majoritatea constructorilor preferă să se aprovizioneze cu fier gata fasonat, de preferat un fier fasonat ieftin, decât să-l proceseze în șantier, astfel că, cei mai mulți furnizori oferă și opțiunea de livrare a fierului direct prelucrat, conform proiectului. Prețul de fasonare la furnizor reprezintă în general circa 10% din valoarea fierului bară, adică 0,2 – 0,3 lei/kg. Fasonarea fierului are deci o pondere mică în costul total al armăturii aprovizionate și puse în operă. Cu alte cuvinte, o sintagmă de genul fier fasonat ieftin face în mod logic trimitere la un preț scăzut al fierului bară. Mai exact, dacă într-o fundație pentru o casă trebuie să punem în operă 5000 kg de fier, atunci diferența de preț a fierului bară între furnizori va varia în limitele sumei de 3500 lei, iar diferența de preț pentru fasonarea lui în limită a 500 lei. Astfel, constructorul va face economie considerabilă mai mult prin stabilirea unui preț bun pentru fierul bară, și mai puțin pentru fasonarea lui. Practic alegerea unui fier fasonat ieftin nu este cel mai bun criteriu de avut în vedere.

De asemenea, furnizorul va câștiga mai mult din vânzarea fierului bară decât din procesarea lui. Un fierar sau un operator de utilaj de fasonat poate fasona în medie între 1000 și 3000 kilograme de fier în intervalul unui program de 8 ore de lucru (în funcție de echipamentele avute la dispoziție), producând astfel între 200 și 600 lei pe zi. Dacă salariu mediu brut al aceluiași fierar este de 125 lei la zi, profitul brut de partea angajatorului va fi de circa 0,07 – 0,15 lei pentru kilogramul de fier fasonat. Cu toate acestea, furnizorii au mereu în oferta lor un fier fasonat ieftin.

Amploarea proiectului joacă de asemenea un rol important în stabilirea prețului. Cu cât cantitatea necesară este mai mare, cu atât kilogramul de fier va fi mai ieftin. Un preț mic însă nu trebuie să fie criteriul principal pentru stabilirea unui furnizor, iar ofertele de genul fier fasonat ieftin trebuie investigate atent. Aspecte precum calitatea fierului, promptitudinea la onorarea comenzilor, capacitatea de producție precum și respectarea cerințelor de proiectare sunt de asemenea factori importanți de luat în calcul. De exemplu, în vederea pregătirii unei lucrări cu termen scurt de finalizare și un volum mare de comenzi, se pretează alegerea unui partener mai degrabă în baza unor referințe bune la termenul de livrare, decât pe criteriu de preț.