Contact

SC Valex Business Construct SRL

 
    1-12-13-1
  • Sediul social
    Strada Velei, Numarul 4, Bloc 3, Apartament 43, Sector 6
  • Punctul de lucru
    Strada Matei Basarab, Numarul 92, Bloc L118, Apartament 24, Sector 3, Bucuresti
  • Hala de productie
    Incinta Faur, Bulevardul Basarabia, Numarul 256, Sector 3, Bucuresti

Contacteaza-ne

Nume

Subiect

Mesaj

Prin utilizarea acestui formular sunteti de acord cu stocarea si manipularea datelor dvs. pe acest site web.

După zece ani de la începutul ultimei crize economice mondiale, industria siderurgică începe să se redreseze. Anul 2017 este primul an calendaristic din 2008 încoace, pentru care se prognozează o creștere constantă a prețului oțelului. Este o evoluție asemănătoare perioadei 2014-2015, perioadă în care au existat însă și mici oscilații negative. Dacă la începutul lui 2008 fierul depășea pragul de 1200 USD/tonă, în prezent este cotat la 310 USD/tonă, cu o valoare estimată pentru sfârșitul anului de 355 USD/tonă. La prima vedere, vom fi tentați să vorbim despre un fier ieftin față de prețul de referință de acum 10 ani, dar în fapt, această diferență mare de preț este generată de modul în care raportul mic dintre cererea și oferta de minereu de fier reflectă cotația. Pe scurt, cererea mică și supraproducția de la nivel mondial au dus la un minereu de fier ieftin și mai departe la un oțel ieftin.

Factorii de influență ce stau la baza unui fier ieftin

Un factor de influența puternic asupra prețului minereului de fier este și reciclarea fierului vechi. La fiecare tonă de fier reciclată, 3 tone de minereu de fier rămân neexploatate sau neintroduse în circuit. În anul 2016, 30% din totalul de fier produs la nivel mondial provenea din reciclarea fierului vechi.

Costul de producție al fierului este influențat pe de o parte de prețul materiei prime, mai precis minereul de fier și pe de altă parte de consumul de energie electrică și apa din cadrul procesului tehnologic de fabricație. Politică de preț a energiei electrice la nivelul unei țări producătoare de fier joacă un rol foarte important în stabilirea prețului pe piață locală. Consumul de curent electric al unui combinat siderurgic reprezintă jumătate din valoarea costurilor totale de fabricație. Multe țări din afara spațiului UE, unde energia electrică este la jumătate de preț față de Uniunea Europeană, reușesc să exporte fier ieftin, chiar dacă utilizează și minereu de fier provenit din import. De exemplu, în țări ca India sau China, unde prețul Kilowattului-oră este mic, fierul se vinde cu 10% mai ieftin decât în Europa.

Producători de fier ieftin

La oră actuală fier ieftin se produce în zone precum Scandinavia sau Asia, ambele cu resurse importante de minereu de fier și un preț mic al energiei electrice. În cazul celor două, un rol foarte important îl joacă exporturile, respectiv lipsa cererii pe piețele locale sau supraproducția. Mai mult, liderul mondial în producția de oțel, și anume China, cu o supraproducție de 200 milioane tone, are o strategie de export prin care vinde fierul chiar și sub costul de producție, în scopul acaparării piețelor și eliminării competiției.

România stă destul de prost la capitolul fier produs, parțial din prisma faptului că importă majoritatea minereului de fier intrat în producție, dar și datorită unei politici defectuoase la nivelul prețului energiei electrice. În prezent, în România importurile de fier sunt mai mari decât producția, fapt ce se datorează în primul rând scăderii consumului de fier din ramura construcțiilor, în contextul lipsei de investiții și al slabei absorbții de fonduri structurale europene, dar și datorită prezenței pe piață a foarte multor producători străini. Astfel că, cei mai mulți distribuitori vor avea la raft fier ieftin importat din China, Grecia, Bulgaria sau chiar Ucraina și Bosnia. Stăm puțin mai bine la capitolul reciclare. Regulile Uniunii Europene privind targetul de reciclare au făcut ca România să reintroducă tot mai mult fier vechi în circuitul de producție al combinatelor siderurgice din țara, începând cu prăbușirea exportului de fier vechi din perioadă 2014-2015. Acesta fiind un aspect pozitiv atât asupra mediului, dar şi pentru dezvoltarea proceselor de reciclare, sortare şi prelucrare a fierului colectat.

Oțelul este un material folosit pe scară largă în numeroase subsisteme ale economiei, dintre care, cele mai importante sunt sectorul construcțiilor și industria construcțiilor de mașini. În baza unui fier ieftin au scăzut astfel și prețurile produselor acestor ramuri economice. De pe urma reducerilor de prețuri se bucură în primul rând consumatorul final, putând astfel să cumpere locuințe mai ieftine și autoturisme mai ieftine, acestea fiind cele mai importante produse finite tranzacționate din lume.

Astfel, putem încheia prin a spune că o evaluare riguroasă la politica de preț a energiei electrice împreună cu o creștere a consumului de fier în ramura construcțiilor, pot influenta prețul de achiziție a fierului în România.